Laboratorium pobiera próbki sanitarne w ramach kontroli higienicznej lub w celu identyfikacji zakażeń mikrobiologicznych produktów spożywczych
Pobór próbek w ramach monitoringu higieny wykonywany jest:
Płytki odciskowe (z obszarów produkcyjnych i dystrybucji)
Metoda gazikowa (z obszarów produkcyjnych i dystrybucji, drobny sprzęt, ręce pracowników)
Szybki test PATH CHEK – wykrywanie obecności patogenów
Czystość mikrobiologiczna powietrza przeprowadzana jest metodą sedymentacyjną
Zakres metod badania próbek środowiskowych z obszaru produkcji żywności i obrotu żywnością na stronie PCA www.pca.gov.pl
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
WND-RPLD.03.06.00-00-042/10
Stworzenie laboratorium do badań mikrobiologicznych w Łódzkim Centrum Jakości
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego