Nie idź tam gdzie prowadzi ścieżka,
lecz tam, gdzie jej nie ma i bądź tym
który zostawia za sobą ślady    
R.W.Emerson
Newsletter

Akceptuję Regulamin strony.
Czytaj więcej »
Czytaj więcej »
Czytaj więcej »
Badania Laboratoryjne
Monitoring higieny

Badanie próbek środowiskowych pobranych z obszaru produkcji i obrotu żywnością jest użytecznym narzędziem wykrywania
i przeciwdziałania obecności mikroorganizmów chorobotwórczych w środkach spożywczych.

Laboratorium pobiera próbki sanitarne w ramach kontroli higienicznej procesu produkcji lub w celu identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym. Pobieranie próbek w ramach monitoringu higieny
wykonywane jest akredytowaną metodą:

Odciskową
oznaczanie ogólnej liczby drobnousrojów i bakterii z rodziny Enterobacteriaceae;

Gazikową
wykonywane są badania w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp, Listeria monocytogenes oraz oznaczenia ogólnej liczby drobnoustrojów, bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, liczby Escherichia coli, bakterii z grupy coli oraz liczby
drożdży i pleśni.

Laboratorium pobiera również wycinki z tusz zwierząt rzeźnych metodą niszczącą oraz wymazy metodą gąbki ściernej
wg PN ISO 17604:2015-10 pkt 8.2.2; pkt 8.3.2
.

Wykonujemy badanie czystości mikrobiologicznej powietrza metodą sedymentacyjną.

 

Zakres metod badania próbek środowiskowych z obszaru produkcji żywności i obrotu żywnością na stronie PCA www.pca.gov.pl 


Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

WND-RPLD.03.06.00-00-042/10

Stworzenie laboratorium do badań mikrobiologicznych w Łódzkim Centrum Jakości

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego