Laboratorium Badawcze Łódzkiego Centrum Jakości Artykułów Spożywczych wykonuje badania w sposób, aby spełnione były wymagania norm metodycznych, normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005+A1:2007 oraz zaspokojone potrzeby Klientów.
Pracownia Mikrobiologiczna wykonuje badania mikrobiologiczne:
- produktów spożywczych: mięsa i przetworów mięsnych, drobiu, ryb i produktów rybnych i owoców morza, owoców i warzyw, mleka i przetworów mleczych, produktów piekarniczych i cukierniczych, jaj i pochodnych, zboża i produktów zbożowych, karmy dla zwierząt, konserw mięsnych i warzywnych
- próbek środowiskowych z obszarów produkcji i obrotu żywnością; wymazy z powierzchni, odciski z powierzchni, wycinki i wymazy z półtusz
- wody do spożycia i wody użytkowej
- próbek przechowalniczych, potwierdzenie terminu przydatności do spożycia lub wyznaczenie terminu przydatności
Pracownia Chemiczna wykonuje badania fizykochemiczne produktów spożywczych w zakresie oznaczania zawartości: białka, tłuszczu, wody, popiołu, soli, azotanów i azotynów, wielofosforanów.
W obszarach regulowanych prawnie, laboratorium dokonuje oceny otrzymanych wyników i wydaje orzeczenie zgodności z wymaganiami.
Sprawozdania z badań przesyłamy w formie papierowej pocztą lub są odbierane osobiście, na życzenie Klienta przesyłamy faxem lub drogą elektroniczną. Sprawozdania z badań wydajemy również w języku angielskim.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
WND-RPLD.03.06.00-00-042/10
Stworzenie laboratorium do badań mikrobiologicznych w Łódzkim Centrum Jakości
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego